Maredsous 10 & Charles Quint

Sinds een paar dagen zijn er weer twee nieuwe bieren aangesloten.
Een ervan is Maredsous 10, het tweede bier is Charles Quint.

We beginnen met Maredsous 10, dit bier hebben we diverse keren van het vat gehad, Maredsous 10, een bovengistend bier, heeft zoals de naam aangeeft ook werkelijk 10% vol. alc., de kleur is blond en de smaak is mooi uitgebalanceerd met diverse tonen in zoet en bitter.
De afdronk is mild bitter en is voor een grote groep een toegankelijk bier.

De naam Maredsous refereert aan een bestaande abdij.
Deze abdij heeft echter met het brouwen van dit bier niets te maken.
Al zou je dat niet zeggen als je webpagina onder onderstaande link bezoekt.

De brouwer van Maredsous is Moortgat en is bekender door een ander bier dat ze brouwen namelijk Duvel.

maredso10

Het tweede bier is Charles Quint.

Charles Quint wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Haacht.
Dit bovengisted bier is zoetig, vol.
Het bier is voor de eerste maal gebrouwen ter gelegenheid van een Keizer Karel feest te Beaumont in de '50 jaren van de vorige eeuw.
In de '70 jaren werd het bier, dat toen nog bruin was, een vast onderdeel van het assortiment van Haacht.
In 1999 werd het bier wederom in de spotlights gezet ter gelegenheid van het jaar 2000, het zogenaamde"Keizer Karel jaar".
De kleur was inmiddels veranderd van gewoon bruin in rood-bruin.
Inmiddels is het bier van 9% veranderd in 8,5% vol. alc.

De smaak van dit bovengistend bier is zacht, zoetig met vooral in begin een vermoeden van fruit zoals aardbei.
Daarna vloeit de smaak over in een mild bittere afdronk die lang blijft hangen.
De onderstaande link brengt je meteen op de bewuste pagina van brouwerij Haacht die betrekking hebben op het bier Charles Quint.

foto-Keizer-Karel

De onderstaande link geeft niet veel informatie, het is in feite (leuke) visuele reclame, wat er in deze reclame opvalt, is dat er nu twee bieren op de markt zijn met de naam Charles Quint namelijk een blonde en een donkere.
Voor de duidelijkheid; we hebben de donkere variant van het vat.

keizerka

Jopen Hoppenbier

Het is weer lang geleden dat we een nieuwsbrief verstuurd hebben.
De invloed van de kermis heeft lang nagewerkt.
Tijdens de kermis hadden we La Chouffe van het vat.
En deze werd zo goed ontvangen dat we nog een aantal vaten extra hebben laten komen,maar nu is het tijd voor iets anders.
Deze keer hebben we Jopen Hoppenbier van het vat.
Dit blonde bovengistend bier heeft een vol.  alcoholpercentage van 6,5%.
Verdere informatie  over dit bier kun je lezen op de webpagina achter deze link.

Jopen Hoppenbier klein

Voor degene die er niet genoeg van kunnen krijgen, hebben we ook deze link nog gevonden.

Jopenlogo

De origine van Jopen hebben we integraal van de Cambrinus website gehaald en kun je hieronder lezen.

Jopen B.V. 
In 1992 is Stichting Haarlems Biergenootschap opgericht met als doelstelling de traditionele bieren van Haarlem opnieuw op de markt te brengen en te promoten. Na twee jaar van onderzoek, mede dankzij de inspanningen van de Universiteit Leuven en brouwer Chris Wisse, waren er twee bruikbare recepten. De recepten stammen uit de Haarlemse stadsarchieven en zijn replica's van het bier omschreven in het "Brouwerskeur" uit 1407 (Koyt) en "Brouwerskeur" uit 1501 (Hoppenbier). In 1995, toen de stad Haarlem haar 750-jarig bestaan vierde werden de bieren gepresenteerd.Het bijzondere aan de bieren is dat ze gebrouwen worden met een mengsel van drie granen; naast gerstemout en tarwemout werd/wordt ook een aanzienlijk deel haver gebruikt. In eerste instantie werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van Bierbrouwerij De Halve Maan B.V. Toen deze brouwerij eind 1996 te kampen kreeg met financiële problemen verhuisde het bier naar de Trappistenbierbrouwerij De Schaapskooi. Hier nam Chris Wisse de roerstok als gastbrouwer ter hand.Sinds december 1996 zijn de commerciële activiteiten van de stichting overgedragen aan Jopen BV. De bieren worden in hoofdzaak in de eigen regio verkocht en daarbuiten bij gespecialiseerde (bier)slijters en biercafé's. In december 2001 verhuisde de brouwerij van: Mickelersweg 2a, 2031 EM in Haarlem naar de R. Peereboomweg 13 achter, 2031 BC in Haarlem.Eind 2001 werd de website van de brouwerij gepresenteerd: www.jopen.nl.Op vrijdag 18 november 2005 presenteerden wethouder Jur Visser en Michel Ordeman de plannen voor een Grand Café met een huisbrouwerij voor de Jopenbieren. Eind 2005 werd bekend dat het Jopenbier terug zou keren naar de stad waar het vandaan komt. De Wijnkerk op het voormalige Raakscomplex wordt omgebouwd tot Grand Café en brouwerij. Het is de bedoeling dat bezoekers het gehele procesvan de brouwerij kunnen volgen. De Wijnkerk stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar toen directeur Michel Ordeman van Jopen opperde om daar een Grand Café te vestigen ging de gemeente overstag.Donderdag 23 februari 2006 is de Vestekerk (ook bekend als Jacobskerk, Wijnkerk en Artellkerk) door de gemeente Haarlem aan de brouwerij overgedragen. Na de overdracht is de brouwerij met buurtbewoners van de kerk op bezoek geweest bij collega brouwerij de Prael in Amsterdam. Daar hebben de omwonende uitleg gekregen over het brouwproces en inzicht gekregen in de schaalgrootte van een microbrouwerij. De rest van 2006 werd gebruikt voor het selecteren van leveranciers en het vergunningentraject. 2007 zal het jaar zijn van de verbouwingswerkzaamheden, hetgeen betekent dat de planning is dat de brouwerij begin 2008 kan worden geopend.Op de nieuwe locatie zal een nieuwe brouwinstallatie worden geplaatst met een capaciteit van 10 hl.
©Bron : www.cambrinus.nl