Gruut blond & Gruut amber (update)

In de laatste nieuwsbrief over de nieuwe bieren van de Gentse stadsbrouwerij Gruut had ik geschreven dat ik de betreffende aflevering van Tournée Générale niet gevonden kon krijgen.
Dank zij een mailtje van Albert Schuermans, mijn speciaal bierleverancier, kan ik nu alsnog de link doorgeven.
Deze aflevering begint in het historische Gent met een bezoek aan The Glengarry, een Schotse pub waar de eigenaar experimenteert met de combinatie van Schotse whisky's en Belgisch bier.
Het tweede gedeelte is opgenomen in de Gentse stadsbrouwerij Gruut waar het Gruutbier uitvoerig besproken wordt met brouwer Annick de Splenter.

Veel plezier met het bekijken van deze aflevering van Tournée Générale.Gruut blond & Gruut amber

Het zal ongeveer een jaar geleden zijn dat ik in een bierblad een artikel over de Gentse stadsbrouwerij Gruut tegen kwam.
Ik had nog niet eerder van deze brouwerij gehoord.

Persoonlijk doet Gent me wel iets.
Het gaat te ver om hierover uit te wijden maar met de historie van de stad in het achterhoofd en de opzet achter de werkwijze van brouwerij Gruut rees bij mij het idee om een keer op visite te gaan om te kijken of wij het bier niet van het vat konden krijgen.
Vervolgens was de brouwerij te zien in de tweede reeks van Tournée Générale en als ik het goed heb in aflevering 4.
Helaas heb ik deze aflevering nog niet terug kunnen vinden op internet.
Anders had hier een link gestaan.

Deze aflevering van Tournée Générale, waarin de Gentse stadsbrouwerij Gruut uitgebreid aan bod kwam, bracht het idee om deze brouwerij te bezoeken weer naar boven.
Een paar weken later echter werd ik gebeld met de vraag of ik tijd had om Annick De Splenter van de Gruut brouwerij te ontvangen.
Bij dit bezoek heb ik na het proeven van diverse bieren van de fles 2 verschillende bieren besteld om onder de wisselkraan te kunnen zetten.
Het betreft Gruut blond en Gruut amber.

Gruut blond is een bovengistend ongefilterd en ongepasteuriseerd bier met een alcoholpercentage van 5,5% vol. alc.
Voor Gruut amber geldt in zekere zin hetzelfde.
Het alcoholpercentage is 6,6% vol.alc.
Op de website van de brouwerij kun je meer over deze bieren lezen.

Brouwerij Gruut grijpt terug op een ver verleden waar hop nog niet vanzelfsprekend was om als smaakgever en als conserveringsmiddel voor bier te gebruiken.

Annick is niet de eerste die bieren brouwt zonder hop te gebruiken maar een kruidenmengsel ook wel gruit, gruyt of gruut genoemd.
Een voorbeeld hiervan is Jopen Koyt, een gruitbier gebrouwen door de Haarlemse Jopen brouwerij.

Maar Annick is waarschijnlijk wel de enige die zo diep in deze materie is gedoken.

Met hulp van de brouwafdeling van de Gentse universiteit heeft ze een kruidenmengsel samengesteld die naar ze hoopt, zo dicht mogelijk bij de originele gruitmengsels van vroeger benadert.

Door het gebruik van dit kruidenmengsel hebben de bieren een apart karakter dat duidelijk afwijkt van bieren die wel met hop gebrouwen zijn en in mijn ogen een toevoeging zijn aan en een verrijking zijn van het Belgische bierlandschap.

Via deze link kun je je verder informeren over brouwerij Gruut en de filosofie die achter de werkwijze zitten.
En kijk vooral ook naar de filmpjes.

gruut2

Afbeelding 3

Afbeelding 2