Jessenhofke Maya

....Jessenhofke is op en de leeg gekomen plaats is opgevuld door Jessenhofke.
Beter gezegd, Jessenhofke Maya.
Dit blonde bio bier is 6% vol. alc.
Via internet kwam ik op onderstaande informatie uit.

Gezien het een krantenartikel betreft, heb ik het ook gekopieerd.
Mijn ervaring is dat deze informatie vaak naar verloop van tijd verwijderd wordt.

Zoals je in het artikel kunt lezen, is dit bier pas in september vorig jaar voor het eerst verschenen.

Hasselaren brouwen biobier
26/09/'09 Bij seitanmaker Maya in Hasselt is vrijdag het eerste bier ter wereld voorgesteld dat gemaakt wordt met het restproduct van seitan, een vleesvervangend product. Het compleet biologische bier is het resultaat van een experiment van brouwer Gert Jordens, die eerder in Kuringen al het Jessenhofke brouwde. Het ‘Jessenhofke Maya bier’ is een goudblond bier van 6 graden.

“We kennen mekaars bedrijvigheid eigenlijk al langer maar toen we samen op een degustatie zaten, is de knoop echt doorgehakt”, vertelt Iete Heytens, die samen met haar man, Michel Corthouts, Maya runt. “Wij produceren onze seitan vanuit harde Italiaanse tarwe. Daarvan hebben wij de gluten nodig en het zetmeel - zeg maar het restproduct - wordt verwerkt in onder meer sauzen. Sommige boeren gebruiken het ook als veevoeder. Op die degustatieavond is het plan gerijpt om een bier op basis van dat zetmeel te brouwen.”

Smaaktest
“Ik begon te experimenteren met smaken en die zaten al snel zo goed dat we na de zomer in de proefbrouwerij in Lochristi, waar ik ook mijn andere bieren brouw, bijna 1.500 liter gebrouwen hebben”, gaat Gert Jordens verder. “De eerste smaaktesten kregen zoveel lof dat er meteen 10.000 liter is besteld. Die zijn tegen november klaar. Het ‘Jessenhofke Maya’-bier is voorlopig alleen op flessen van 33 cl. verkrijgbaar.”

Wie straks het ‘Jessenhofke Maya’ wil proeven, kan terecht in de bierhandel of winkel en vanaf november ook overal op cafť. De prijs ligt in de buurt van andere luxe-bieren. “Dat komt ook omdat we dit bier helemaal genereren uit produkten die uit de bio-landbouw stammen en dat volgens de C2C of Cradle to cradle-filosofie waarbij het de bedoeling is dat alle gebruikte materialen, na hun leven in het ene product, nuttig worden ingezet in een ander. Op die manier is er 30 procent minder granen nodig om tot deze variant van de Jessenhofke Trippel te komen. En nog veel belangrijker voor beide bedrijven: dit draagt bij tot de duurzame overtuiging van beide bedrijven.”
Naast het nieuwe blondje stelde brouwer Jordens nog een nieuwigheid voor: Jessenhofke bruin, goed voor 7 graden alcoholvolume, ideaal voor de donkere winteravonden.

Dirk JACOBS

Bron © www.hbvl.be

Scotch & Jessenhofke Tripel

We hebben weer 2 nieuwe bieren aangesloten.

Het zijn twee bieren die ik van het vat nog niet veel gezien heb.

Het zijn een Scotch van  de Silly brouwerij en een tripel van Jessenhofke.

De Scotch Silly is een donker bier die terug grijpt op een type bier dat vroeger in Schotland werd gebrouwen en was erg populair in BelgiŽ
Dit bier werd op het laatst alleen nog voor de Belgische markt gebrouwen want door een veranderde smaak was er in Schotland zelf geen vraag meer naar.
Logistiek gezien was het voordeliger om het bier direct te brouwen waar de vraag was.

Scotch Silly is zwaar donker bovengistend bier van 7,5% vol. alc.

Wil je nog iets meer lezen, kun je dit via onderstaande link.

scotch

Het tweede bier is Jessenhofke tripel, een biologisch bier.
Dit bier hebben we al een tijdje van de fles.
Persoonlijk vind ik dat er een verre verwantschap zit tussen de Jessenhofke tripel en Gageleer.

Het bier is misschien iets kruidiger dan de Gageleer met een hoppig bitter in de afdronk, het bier is blond en heeft een alcoholpercentage van 8% vol.

Natuurlijk is dit biologisch bier niet bewerkt en kan bij het tappen variŽren in troebelheid, dit bier wordt net als Gageleer gebrouwen bij de Proefbrouwerij te Lochristi in BelgiŽ.
Overigens brouwt de Proefbrouwerij voor redelijk veel brouwerijen waaronder een respectabel aantal kleine Nederlandse brouwerijen.

Wil je op de pagina van de Jessenhofke brouwerij kijken, kan dat met onderstaande link.

Je kunt dan via een overdosis aan nieuwsbrieven een beeld van Jessenhofke krijgen.

logoJessenhofke2