Gageleer

Zaterdagavond 24 oktober is het laatste fust Corsendonk Agnus Dei leeg gekomen, de lege plek hebben we weer opgevuld door een fust Gageleer aan te sluiten, sinds een aantal weken  hebben we dit bier van de fles.

fles33gageleer

En nu dus ook als wisselbier van het vat.
De naam Gageleer is ontleend aan het kruid dat in dit bier verwerkt is.
In de middeleeuwen werd i.p.v. hop gruit (soms als gruut en ook wel als gruyt geschreven) aan bier toegevoegd.
Gruit was een kruidenmengsel dat niet vast omschreven was.
Gagel echter was het hoofdkruid dat bij mijn weten altijd gebruikt werd bij de samenstelling van het gruit.

Gageleer is een blond  biologisch bovengistend bier, niet gepasteuriseerd noch gefiltreerd, vooral van het vat is dit duidelijk te zien want het bier van het vat is troebeler dan van de fles.

De smaak heeft een zoetje met daarnaast een aangename kruidige karakteristiek bitter met zelfs ondertonen van citrus.

Het alcoholpercentage is 7,5% vol. alc.

Via onderstaande link kom je op een pagina met informatie over Gageleer.
De informatie vervalt niet in reclame superlatieven.
Daarnaast vindt je hier linken die je verdere informatie geven over o.a. gruit.

gageleer_front

Jopen Bokbier

4 Oktober 2007 hadden we Jopen bokbier aangesloten en nu, twee jaar later is het weer zover.

Het onderstaand stukje is rechtstreeks gekopieerd van de webpagina van de Jopenbrouwerij.

Naast de onderstaande informatie wil ik nog aanvullen dat de smaakontwikkeling naar zoet tot extreem zoet die bij een aantal bokbieren voorkomen hier gelukkig niet gevolgd is.

Jopen vier granen Bokbier is het enige vier granen Bokbier ter wereld. Dit robijnrode bier van 6,5% is een seizoensspecialiteit voor de herfst. De hoge gisting zorgt ervoor dat Jopen vier granen Bok een fruitig aroma heeft. De speciale blend van de verschillende bleke en donkere moutsoorten resulteert in een licht moutige smaak en een subtiele gebrandheid.
De vier granen Bok grijpt terug naar de historie van het bokbier. Het eerste bokbier was waarschijnlijk een bovengistend bier uit meerdere granen gebrouwen. Dit bier werd ontwikkeld in het Duitse plaatsje Einbeck, wat later verbasterde tot Ein Bock. Naast de traditionele Haarlemse combinatie van haver, tarwe en gerst is een vierde historisch brouwgraan rogge toegevoegd.
De Engelse "Beerhunter" Michael Jackson zegt over de vier granen Bok: "Dit bier heeft een robijnrode kleur en is ongefilterd. Het aroma heeft iets van een vers gepelde mandarijn; het is daardoor zeer fris en levendig. Ook bevat het anijsachtige geuren. Het eindigt met een rookachtige gebrandheid, een heel apart bier. Aanbevelingswaardig!"

Via onderstaande link kun je iets over de historie van de brouwerij lezen.

jopenbok2

Onlangs kreeg ik dit stukje proza gemaild met een bespiegeling over het fenomeen bokbier, Ik vond het een interessant artikel, vandaar dat ik het in deze nieuwsbrief meestuur.   

PINT ONTMASKERT MYTHES OVER BOKBIER
Bierliefhebbers kijken uit naar maandag 5 oktober 2009, de dag dat Nederland weer van bokbier kan genieten. Zoals de brouwers in de herfst traditiegetrouw uitpakken met bokbier, zo herleven elke herfst de mythes die over deze biersoort de ronde doen. Zo zou de oorsprong van dit speciaalbier in het Duitse Einbeck liggen.
Ook lees je telkens weer dat dit herfstbier vroeger speciaal werd gebrouwen om de kwaliteit van de nieuwe graanoogst uit te testen. Nuchter als hij is, hield bierexpert Peter Kuppers van bierconsumentenvereniging PINT deze mythes kritisch tegen het daglicht, met verrassende resultaten.
Zo toont hij met slechts een agenda, wat rekenwerk en zijn grondige kennis van het brouwproces aan dat áls je echt bokbier zou brouwen van de eerste oogst zomergerst, dat dat bier dan pas in het vroege voorjaar klaar zou zijn. In de woorden van Peter Kuppers zelf:
"Van de eerste oogst zomergerst kun je ongetwijfeld lekker bier brouwen. Maar herfstbok? Hieronder zie je een tijdstabel, waarin de stappen staan die in de 19e en een groot deel van de 20e eeuw leidden tot een voor consumptie geschikt bokbier.
1. Oogsten in (eind) augustus / (begin) september.
2. Een maand rust om het enzym af te breken, dat verhindert dat de gerstekorrel al op de aar in het veld tot ontkieming komt. Zolang het enzym actief is, kun je niet mouten.
3. Mouten in oktober. Dat duurt ruim een week.
4. Een maand moutrust, omdat jongmout een troebel en slecht filtreerbaar brouwbeslag oplevert.
5. Brouwen op zijn vroegst half november, uiterlijk half december.
6. Bokbier is een bier met een stamwortgehalte* van 16-18 graden. Een oude vuistregel is: stamwortgehalte = lagertijd van het bier in weken; voor bok dus: 16 tot 18 weken.
7. Bier gereed in februari / maart."
Hoe Peter Kuppers afrekent met andere veronderstellingen over bokbier, leest u in het volledige artikel dat u als attachment bij deze mail aantreft. U kunt hier vrijelijk uit citeren, liefst met bronvermelding.
Maastrichtenaar Peter Kuppers (52) is redacteur voor PINT-nieuws, het tweemaandelijkse magazine van bierconsumentenvereniging PINT. Hij is minder begaan met bokbier dan met de vraag waarom mensen beweringen niet even checken alvorens ze over te schrijven. Peter Kuppers is jurist van opleiding en ambtenaar van beroep. Bierconsumentenvereniging PINT komt sinds 1980 op voor speciaalbier en heeft nauwe banden met de Stichting Bokbierfestival, dat dit jaar van 30 oktober tot en met 1 november in de Amsterdamse Beurs van Berlage het 32e PINT Bokbierfestival organiseert.
P.S.: En bokbier? Deze donker biersoort van circa 6,5 vol% alcohol is behalve lekker ook dé successtory van de Nederlandse speciaalbiercultuur, en daar is geen woord van gelogen. Anno 1980 waren er nog maar 14 merken van dit traditionele Nederlandse seizoensbier.
Vorig kwamen er maar liefst 58 bokbieren op de markt en werd het bovendien door meerdere Belgische brouwerijen gemaakt.

Chouffe bok

Sinds 12 oktober heeft de St. Feuillien saison plaats gemaakt voor Chouffe bok.

Het is tenslotte weer bokbier tijd.

Nu hebben we dit bier al een keer eerder van het vat gehad.

Mocht je dit nog eens door willen lezen, kun je dit vinden via onze site onder wisselbieren en vervolgens september 2007.
In tegenstelling tot de informatie die in dat stukje gegeven wordt, is de Chouffe bok 2009 wel donker.

Het is een bovengistend bier.
Het alcoholpercentage is 6,5% vol. alc.

Helaas kan ik me de smaak van de bok uit 2007 niet meer voor de geest halen.
Misschien komt het mede door de kleur maar ik krijg de indruk dat de smaak ook enige veranderingen heeft ondergaan vergeleken met de vorige.

De smaak is zacht, aangenaam met een in de afdronk een zoetje en een bittertje.
De smaak geeft me de indruk dat een jaartje rust het bier aan karakter zou kunnen winnen, de huidige smaak maak het m.i. toegankelijk voor een grote groep

Dit onderstaande stukje heb ik van internet geplukt.

La Chouffe Bok 6666 is een amberkleurig bier met wit romig schuim. La Chouffe Bokbier is een bier van hoge gisting, gebrouwen uit tarwe- en gerstemout bij de oude brouwerij Achouffe in de Belgische Ardennen. Een volwassen volle smaak met een vleugje koriander. Bruin, bruisend en fruitig bier ongepasteuriseerd, zonder toevoegingen, licht hoppig met smaakevolutie.

choufbok2

De onderstaande link geeft toegang tot een site met wat algemene informatie over bokbieren.

bokbier