Steenbrugge abdijbok

Vanaf 27 september wordt de spits van het bokbier seizoen afgebeten door Steenbrugge abdijbok.

Dit bier werd, mits ik me nog goed herinner, in de herfst van 2010 voor het eerst op de markt gebracht.

We hebben ieder jaar sinds het verschijnen, Steenbrugge bok van het vat gehad.
Steenbrugge bok wordt gebrouwen door de Belgische Palmbrouwerij.
Steenbrugge abdijbok is een bovengistend bier van 6,5% vol. alc.
De kleur is donker van kleur.
De geur heeft een vleug van gekonfijt fruit.
De smaak is licht zoet met een zachte bittere uitvloeiing.
De smaak is niet echt zwaar te noemen.

Steenbrugge bok wordt gebrouwen met gruut wat het oude woord is of recenter, gruit.
Ook werd het woord vroeger vaak als gruyt geschreven.

Gruit werd voordat het kruid hop als toevoeging in bier als smaakgever en als conserveringsmiddel werd gebruik,
benut om hetzelfde te bewerkstelligen.
Gruit is een kruidenmengsel met gagel als belangrijk onderdeel.

Persoonlijk vind ik het een zekere charme hebben dat de Palmbrouwerij bij het tot stand komen van dit bier teruggrijpt naar dit eeuwenoude kruidenmengsel.

2012-09-28 ..............2012-09-28-1

Omdat we weer een hele reeks bokbieren gaan tappen in de komende periode stuur ik een bespiegeling aangaande bokbieren mee die ik 2 jaar terug ook al een keer gebruikt heb.


Een verhaal over de origine van het bokbier zou terug te voeren zijn dat het de brouwers de mogelijkheid gaf om proefondervindelijk na de oogst van het nieuwe gerst vast te stellen wat voor vlees, in dit geval gerst ze in de kuip hadden.
Bedenkt dat er in deze dagen geen chemische analyse van de grondstof mogelijk was.
De brouwer zou in deze tijd een feestelijk bier brouwen, afwijkend van wat het standaard product van de brouwerij was om o.a. vast te stellen hoeveel suikers in de gerst aanwezig was.

Het onderstaand artikel is al een paar jaar oud.
Hou er dus rekening mee dat de vermelde data absoluut niet meer kloppen.


PINT ONTMASKERT MYTHES OVER BOKBIER

Bierliefhebbers kijken uit naar maandag 5 oktober 2009, de dag dat Nederland weer van bokbier kan genieten.
Zoals de brouwers in de herfst traditiegetrouw uitpakken met bokbier, zo herleven elke herfst de mythes die over deze biersoort de ronde doen.
Zo zou de oorsprong van dit speciaalbier in het Duitse Einbeck liggen.

Ook lees je telkens weer dat dit herfstbier vroeger speciaal werd gebrouwen om de kwaliteit van de nieuwe graanoogst uit te testen.
Nuchter als hij is, hield bierexpert Peter Kuppers van bierconsumentenvereniging PINT deze mythes kritisch tegen het daglicht, met verrassende resultaten.

Zo toont hij met slechts een agenda, wat rekenwerk en zijn grondige kennis van het brouwproces aan dat áls je echt bokbier zou brouwen van de eerste oogst zomergerst, dat dat bier dan pas in het vroege voorjaar klaar zou zijn. In de woorden van Peter Kuppers zelf:

"Van de eerste oogst zomergerst kun je ongetwijfeld lekker bier brouwen. Maar herfstbok? Hieronder zie je een tijdstabel, waarin de stappen staan die in de 19e en een groot deel van de 20e eeuw leidden tot een voor consumptie geschikt bokbier.

1. Oogsten in (eind) augustus / (begin) september.

2. Een maand rust om het enzym af te breken, dat verhindert dat de gerstekorrel al op de aar in het veld tot ontkieming komt. Zolang het enzym actief is, kun je niet mouten.

3. Mouten in oktober. Dat duurt ruim een week.

4. Een maand moutrust, omdat jongmout een troebel en slecht filtreerbaar brouwbeslag oplevert.

5. Brouwen op zijn vroegst half november, uiterlijk half december.

6. Bokbier is een bier met een stamwortgehalte* van 16-18 graden. Een oude vuistregel is: stamwortgehalte = lagertijd van het bier in weken; voor bok dus: 16 tot 18 weken.

7. Bier gereed in februari / maart."

Hoe Peter Kuppers afrekent met andere veronderstellingen over bokbier, leest u in het volledige artikel dat u als attachment bij deze mail aantreft.
U kunt hier vrijelijk uit citeren, liefst met bronvermelding.

Maastrichtenaar Peter Kuppers (52) is redacteur voor PINT-nieuws, het tweemaandelijkse magazine van bierconsumentenvereniging PINT.
Hij is minder begaan met bokbier dan met de vraag waarom mensen beweringen niet even checken alvorens ze over te schrijven.
Peter Kuppers is jurist van opleiding en ambtenaar van beroep. Bierconsumentenvereniging PINT komt sinds 1980 op voor speciaalbier en heeft nauwe banden met de Stichting Bokbierfestival, dat dit jaar van 30 oktober tot en met 1 november in de Amsterdamse Beurs van Berlage het 32e PINT Bokbierfestival organiseert.

P.S.: En bokbier? Deze donker biersoort van circa 6,5 vol% alcohol is behalve lekker ook dé successtory van de Nederlandse speciaalbiercultuur, en daar is geen woord van gelogen. Anno 1980 waren er nog maar 14 merken van dit traditionele Nederlandse seizoensbier.

Vorig kwamen er maar liefst 58 bokbieren op de markt en werd het bovendien door meerdere Belgische brouwerijen gemaakt.